Amis

Amis este o populaţie de pe coasta orientală a Taiwanului, din îngustul culoar tectonic Taitung, bântuit de taifunuri (circa 130.000 de persoane).

Cel mai mare grup aborigen din insulă ea număr, amişii sunt cultivatori de orez şi pescari. Practică vânătoarea în cadrul unor ritualuri.

Sunt matrilineari şi matrilocativi, trăind în sate cu 600-700 de locuitori, autonome din punct de vedere politic, conduse de un şef ales de ei.

Relaţiile dintre sate au fost dintotdeauna conflictuale, caracterizate prin vânătoarea de capete. Bărbaţii sunt organizaţi în funcţie de grupele de vârstă.

Exercitarea funcţiilor de conducere se realizează la mai multe niveluri: adunarea sătească (la care iau parte toţi bărbaţii), adunarea militară (care cuprinde pe comandanţii militari ai tuturor grupelor de vârstă) şi în sfârşit adunarea „şefilor”.

„Animismul” lor tradiţional acordă o mare importanţă cultului strămoşilor. Începând din 1950 mulţi au devenit catolici (în prezent 60%). Vorbesc o limbă austroneziană.

Istoric

Olandezii care au ajuns aici în 1624, au încheiat alianţe cu şapte sate amis. În 1684 Taiwanul a fost înglobat în Imperiul chinez. În 1722, în urma unei revolte, curtea imperială le-a interzis chinezilor să se aşeze pe coasta orientală, despărţită de restul insulei printr-un val de pământ.

Aborigenii de aici au fost incluşi pe lista „barbarilor autentici”. Insula a fost colonizată de japonezi în 1895, iar după aceea (în 1909) în ţinutul amişilor s-au instituit două subprefecturi.

În prezent cultura lor este periclitată de influenţa chineză, mai ales din cauză că mulţi tineri se stabilesc în oraşele mari.

Denumire: pagcah.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …