Amdowa

Amdowa este un nume sub care sunt cunoscute diverse populaţii tibetane din regiunea Amdo (nord-estul Tibetului Oriental, actuala provincie Qinghai din China) din împrejurimile lacului Kokonor şi din bazinul superior al Fluviului Galben (aproximativ 1 milion de persoane).

Sunt în cea mai mare parte triburi de păstori nomazi, dar există şi populaţii de agricultori sedentari, printre altele în provinciile de la graniţa orientală (populaţiile thebo, sharwa etc.).

Populaţiile amdowa întreţin de mult timp legături strânse, în special comerciale, cu populaţiile hui (musulmani chinezi), han şi cu grupuri mongole mai mult sau mai puţin tibetanizate (sokpo, arik, tou, salar) stabilite în Amdo.

Organizarea politică a triburilor de nomazi, descentralizată şi foarte variabilă, consta din confederaţii aflate sub comanda unor şefi ereditari, a sfatului bătrânilor sau chiar a mănăstirilor. Aceasta implica adesea o alianţă între puterea laică şi cea religioasă.  Triburile practicau vendeta.

Marile mănăstiri budiste ale ordinului Geluk (Labrang, Kumbum) au fost întemeiate sub patronajul  comandanţilor mongoli şi al împăraţilor chinezi, dar în Amdo au existat şi mari mănăstiri ale ordinului Nyingma.

Populaţiile amdowa vorbesc diferite dialecte tibetane din ramura bod.

Istoric

Regiunea Amdo, cucerită de tibetani în secolul al VII-lea, s-a aflat sub stăpânirea imperiului parţial tibetanizat al tanguţilor din secolul al XI-lea până în secolul al XIII-lea, apoi a triburilor mongole, iar în secolul al XVIII-lea a ajuns sub dominaţia Chinei.

Odată cu prăbuşirea Imperiului manciurian regiunea a căzut în mâna seniorilor musulmani ai războiului, apoi a fost integrată în China populară în 1949.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …