Algonchini

Algonchinii sunt grupuri amerindiene din Canada, al căror teritoriu se întinde pe ambele maluri ale râului Outaouais, la graniţa dintre Quebec şi Ontario (circa 8.000 de persoane).

În trecut trăiau din vânătoare, pescuit şi cules. Din secolul al XVII-lea au început să se ocupe parţial şi de agricultură (porumb, mazăre).

În prezent sunt foarte bine integraţi în societate. Îşi câştigă existenţa prin vânat (punând curse), lucrând ca muncitori forestieri, în comerţ etc.

Catolicismul a înlocuit de mult vechile lor credinţe, care îl aveau ca element central pe Kise Manito (Marele Spirit), însă şi-au păstrat limba, utilizată în paralel cu franceza sau engleza.

De la acest grup provine numele vastei familii de limbi algonchine, care include limbile vorbite de ojibwa, cree, cheyenne, biaekfoot şi în care se încadrau de asemenea toate grupurile, acum dispărute, de pe latura estică a continentului, până în Virginia, adică algonchinii (sau algonchienii, cum erau numiţi în Quebec) în sens larg.

Istoric

Având de înfruntat presiunea irochezilor s-au aliat repede cu francezii şi au devenit intermediari în comerţul cu blănuri recoltate de indienii din vest. Au luptat alături de francezi împotriva englezilor.

Denumire: algonkin.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …