Aizo

Aizo este o populaţie din sudul statului african Benin, dispersată în satele din jur de Ouidha şi din apropierea lacului Aheme (circa 115.000 de persoane).

Aizo cultivă manioc, porumb, batate etc. Sunt crescători de vite şi mai ales pescari. Comunităţile lor, care au din ce în ce mai puţin caracter de clanuri, erau dominate de regatele adja-fon încă de la sosirea acestora în regiune, în secolul al XVI-lea. Societatea lor este patrilineară. Autoritatea revine celui mai în vârstă.

Deşi au fost profund marcaţi de islam şi de creştinism. îşi păstrează credinţele tradiţionale (îndeosebi cultul strămoşilor), fiind puternic influenţaţi de cultele adja-fon.

Dialectul aizo face parte din limbile adja-fon din grupul kwa.

Istoric

După unele tradiţii, aizo au existat în regiune dinainte de migraţiile adja. După alţii, ei provin, dimpotrivă, din primii imigranţi din regatul Tado (care în prezent face parte din Togo) fiind deci înrudiţi cu o veche ramură adja.

În orice caz, aizo au fost în mod sigur printre primii care s-au aşezat, în secolul al XVII-lea, în regiunile Allada şi Oueme, dispersându-se apoi ca urmare a colonizării franceze.

Se consideră că unele grupuri au întemeiat oraşul lacustru Ganvie pentru a se feri de raziile întreprinse pentru capturarea de sclavi de către regii din Allada şi Dahomey. În zilele noastre, aizo sunt asimilaţi cu fon şi cu adja.

Denumire: ayizo.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …