Ada, de Vladimir Nabokov (comentariu literar, rezumat literar)

Vladimir Nabokov (22 aprilie 1899, Sankt Petersburg, Rusia - 2 iulie 1977, Montreux, Elveţia) - scriitor american de origine rusă.

  • Titlul original: Ada
  • Titlu alternativ: Ardoarea
  • Prima ediţie: 1969

Ada sau Ardoarea este romanul de o inventivitate de nestăpânit al lui Nabokov care, din dorinţa unei mai bune clasificări, ar putea fi definit ca o cronică de familie. Folosindu-l pe Tolstoi ca reper cultural şi punct de lansare în scrierea acestei cărţi, Nabokov se angajează într-o extraordinară aventură de proză epică, implicând, invocând şi extinzându-se într-o reţea difuză de texte interconectate.

La fel ca şi Lolita, Ada este istoria unei intense, dar interzise, relaţii sexuale. Uniunea incestuoasă dintre Ada şi Van, crescuţi ca veri, dar biologic frate şi soră, este prezentată în asemenea mod, încât cititorul nu este încurajat să încerce un sentiment de condamnare pe plan moral, aşa cum ar fi fost de aşteptat.

Ada este, fără îndoială, unul dintre cele mai provocatoare romane ale lui Nabokov, care dincolo de subiectul abordat, provoacă pe rând confuzie, uluire şi plăcere cititorului. Independent de complexitatea şi ingeniozitatea textului său, romanul înşeală aşteptările în ce priveşte timpul şi locul.

Acţiunea romanului se desfăşoară nu pe Pământ, ci în limitele geografiei alternative ale unei anti-Terra, jucându-se cu percepţiile noastre despre ce este real şi ce este realist şi, în timp ce bătrânii Ada şi Van reflectă asupra relaţiei lor, naraţiunea este complicată şi mai mult de permanentele şi deloc semnalatele schimbări temporale.

În abordarea dragostei lor interzise, romanul însoţeşte cuplul timp de peste 80 de ani. Combinaţia unică de mit, basm, erotism şi roman de dragoste este egalată doar de unicitatea stilului lui Nabokov.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …