Accident, de J.G. Ballard (comentariu literar, rezumat literar)

J.G. Ballard (15 noiembrie 1930, Shanghai International Settlement, China - 19 aprilie 2009, Londra, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: Crash
  • Prima ediţie: 1973
  • Primul editor: Jonathan Cape (Londra)

Romanul Accident al lui Ballard este o relatare a relaţiei naratorului cu Vaughan şi a obsesiei lui Vaughan pentru actriţa Elizabeth Taylor. Dorinţa în societatea contemporană şi violenţa înfăţişării au un nou vehicul, automobilul. Peste tot sunt corpuri; sex şi şasiuri, metal şi piele.

Fotografii, transmisiuni radio, aparate fotografice şi camere de televiziune, expoziţii auto - toate acestea reprezintă conţinutul manifest al visurilor noastre în stare de trezie. Un lucru deranjant, personajele par a nu avea nici un fel de viaţă interioară în sensul tradiţional literar, întrucât orice exces este expus pe peliculă sau, finalmente, exprimat de o acţiune. Gesturi de aparentă intimitate devin o căutare de noi traume, barierele sunt sfărâmate, iar vătămările - venerate.

Romanul lui Ballard, „prima carte pornografică dominată de tehnologia secolului XX” (Maxim Jakubowski) este o excepţie, în cadrul unei opere de ansamblu excepţionale. Ea nu conţine nici una dintre mai explicitele catastrofe mondiale descrise în lucrările anterioare. Acest colaps este ceva cu care ne putem identifica cu toţii; el s-a produs deja, în interiorul nostru. Dat fiind că numele naratorului este Jim Ballard, romanul trece peste alte bariere, făcând legătura cu mai târziile, uşor ficţionalizatele sale autobiografii, în special cu Bunătatea femeilor, unde este posibil să identifici anumite personaje din Accident.

 

Şi totuşi, acesta este în continuare clasicul Ballard; şocantele introspecţii sunt făcute fără greşeală, perversiunile - intens raţionale şi personale. Înfricoşător, totul are sens. Nu toată lumea apreciază asemenea sentimente. „Autorul acestei cărţi a trecut dincolo de limita până la care psihiatria îi poate fi de folos”, a declarat un cititor. Acest comentariu a generat o întrebare care se pune cu insistenţă: Unde este această limită? Ballard a apreciat declaraţia drept.....Cel mai mare compliment care ţi se poate face”.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …