Abron

Abron este o populaţie din partea de nord a Coastei de Fildeş (Cote d’lvoire) (prefectura Bondoukou) şi de la frontiera cu Ghana, trăind în pădurile tropicale.

Abronii cuprind grupurile penango sau pinango, ahinifie, akiton, barabo şi siengui. Cultivă porumb, banane pentru gătit, manioc, taro şi batate, dar practică şi diverse culturi pentru comerţ (cafea, cacao, palmier de ulei etc.).

Organizarea lor se aseamănă cu cea a altor populaţii akan, iar regalitatea se păstrează sub formă onorifică. Vorbesc limba bron, din familia akan.

Istoric

Abronii îşi au patria de origine în sud-estul actualului stat Ghana. Au ajuns în ţinutul Bondoukou pe la sfârşitul secolului al XVII-lea. După ce s-au aşezat aici, şi-au început acţiunile de cucerire: i-au supus pe nafana şi pe kulango (fără însă a reuşi să acapareze regatul Bouna) şi au întemeiat la începutul secolului al XVIII-lea un regat puternic, care a ajuns însă în scurtă vreme vasal regatului ashanti. Abronii au rămas supuşii acestora până în 1873, când britanicii au cucerit regatul ashanti.

În 1895 populaţia abron a avut de înfruntat atacurile cuceritorului malinke Samory Toure şi ale fiului acestuia, Saranke Mori. În urma cuceririlor coloniale, regele abron Adjoumani (sau Agyimini) şi-a pus regatul sub protectorat francez prin tratatul din 13 mai 1888.

În timpul celui de-al doilea război mondial, regele Kouame Adingra şi-a manifestat opoziţia faţă de guvernul de la Vichy, îmbrăţişând necondiţionat politica gaullistă. În ianuarie 1942 a fost nevoit să se refugieze în Ghana pentru a scăpa cu viaţă.

Denumire: brong în Ghana.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …