Aborigenii din Peninsula Malacca

Până în anii 1960, malaiezii sau melayu din această peninsulă îi numeau pe aborigeni (orang asli în malaieză), fără a face vreo distincţie între ei în funcţie de aspectul fizic sau de modul de viaţă, cu termenii peiorativi sakai („sălbatic”) sau semang („supus”), după regiunea în care trăiau (în centrul sau în nordul ţării).

În sud era folosită şi denumirea de jakun aplicată populaţiilor aborigene care vorbeau dialecte malaieze dar nu erau musulmani.

Aceşti termeni nu sunt folosiţi de populaţiile respective pentru autodefinire, în paralel cu exonimele, malaiezii utilizează şi o serie de termeni descriptivi pornind de la locul unde îşi duc viaţa aceste populaţii: „oamenii din susul apei” (orang (h)ulu), „oamenii din interior” (orang dalam), „oamenii livezilor” (orang dusun), „oamenii pământului” (orang darat), „oamenii apei” (orang laut) etc.

Aceste denumiri se folosesc şi astăzi şi sunt în mai mare măsură acceptate de populaţiile respective.

Numărul aborigenilor, conform estimărilor, este de aproximativ 70.000 (populaţii administrate oficial de biroul pentru problemele populaţiilor orang asli).

Limbi

Poziţia limbilor pe care le vorbesc aborigenii, numite „asliene” (din familia austro-asiatică), în raport cu mon-khmer şi cu dialectele din insulele Nicobare nu a fost încă stabilită cu precizie.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …