Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui primă ediţie a fost publicată în „Columna lui Traian” nr. 1-2 din ianuarie-februarie 1883.

A fost modificată ortografia citatelor din Lexiconul Budan şi din Dicţionarul lui Laurian şi Massim, interpretând normele ortografice folosite de autorii celor două opere.

Un rezumat al studiului e publicat în limba franceză de T.G. Djuvara, în „Columna lui Traian” nr. 3-6 din martie-iunie 1883.

Tot la Moxa, citatul reprodus în Dicţionarul limbii române, s. miscărnicie: „Şi mergea şi Brut cu nunşii, de veseliia cu măscărnicii pre cale”. Cuvântul este explicat în Dicţionarul limbii române ca derivat de la măscărie prin analogie cu cuvinte ca josnicie, făţărnicie etc.; măscornicie e dat ca variantă fonetică.

B.P. Hasdeu

Reţinem observaţia valoroasă că în română „schimbul conjugaţiunii e ceva foarte obicinuit”. În lingvistica românească din secolul nostru problema trecerii de la o conjugare la alta a fost mult cercetată.

Verbul a adeveri s-a format pe teren românesc de la adevăr şi, la fel, a întregi, de la adj. întreg. Pentru a scuipa se porneşte de la o formă latină neatestată scuppire.

Deşi în lexicologia din secolul nostru verbele a scorni şi a stârni nu au fost reţinute printre cuvintele de origine latină, cercetarea lui Hasdeu, mai ales cea privitoare la a scorni, nu trebuie ignorată.

Check Also

Doina răstoarnă pe Rosler, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Doina răstoarnă pe Rosler, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui primă ediţie …

Doina. Originea poeziei poporane la romani, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Doina. Originea poeziei poporane la romani, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui …

Ghioc şi sglăvoc. Un dublet greco-latin în limba română, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Ghioc şi sglăvoc. Un dublet greco-latin în limba română, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Din istoria limbei române, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Cele zece articole din cuprinsul cărţii Din istoria limbei române, de B.P. Hasdeu, au apărut …

Laletica sau fiziologia sonurilor, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Laletica sau fiziologia sonurilor, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui primă ediţie …