Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui primă ediţie a fost publicată în „Columna lui Traian” nr. 1-2 din ianuarie-februarie 1883.

A fost modificată ortografia citatelor din Lexiconul Budan şi din Dicţionarul lui Laurian şi Massim, interpretând normele ortografice folosite de autorii celor două opere.

Un rezumat al studiului e publicat în limba franceză de T.G. Djuvara, în „Columna lui Traian” nr. 3-6 din martie-iunie 1883.

Tot la Moxa, citatul reprodus în Dicţionarul limbii române, s. miscărnicie: „Şi mergea şi Brut cu nunşii, de veseliia cu măscărnicii pre cale”. Cuvântul este explicat în Dicţionarul limbii române ca derivat de la măscărie prin analogie cu cuvinte ca josnicie, făţărnicie etc.; măscornicie e dat ca variantă fonetică.

B.P. Hasdeu

Reţinem observaţia valoroasă că în română „schimbul conjugaţiunii e ceva foarte obicinuit”. În lingvistica românească din secolul nostru problema trecerii de la o conjugare la alta a fost mult cercetată.

Verbul a adeveri s-a format pe teren românesc de la adevăr şi, la fel, a întregi, de la adj. întreg. Pentru a scuipa se porneşte de la o formă latină neatestată scuppire.

Deşi în lexicologia din secolul nostru verbele a scorni şi a stârni nu au fost reţinute printre cuvintele de origine latină, cercetarea lui Hasdeu, mai ales cea privitoare la a scorni, nu trebuie ignorată.

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Cuvântul „samă” este el latin sau maghiar?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Cuvântul „samă” este el latin sau maghiar?, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a …