Sasak

Sasak este o populaţie din Indonezia, din insula Lombok (aproximativ 2,4 milioane de persoane). În partea de vest a insulei practică rizicultura irigată, în rest cultivă plante cu tuberculi, porumb, legume şi tutun.

În ţinuturile muntoase există plantaţii de cafea, scorţişoară, vanilie, piper, cuişoare, arce. Marea Ie furnizează piatră ponce, perle de cultură, alge şi holoturii. Artizanatul este reprezentat prin ţesături, ceramică şi prelucrarea metalelor.

Pe un fond cognatic se observă constituirea de grupuri patrilineare cu tendinţe exogame (wirang kadang). Căsătoria se face de preferinţă între veri. Reşedinţa după căsătorie este ambilocativă sau neolocativă. Tinde să fie virilocativă în cazul nobililor, care se deosebesc de oamenii de rând. În trecut existau şi sclavi. Organizarea sătească este în mare măsură comparabilă cu cea din Bali.

În paralel cu islamul sunnit de şcoală sluifi’i s-au păstrat mult timp două minorităţi: wetu telu, în curs de asimilare, şi boda, despre care se susţine că perpetuau vechea religie hindo-budistă, oficial dispăruţi. Wetu telu, consideraţi musulmani, acordă multă atenţie strămoşilor, spiritelor naturii, vrăjitoriei etc. Sărbătoarea recoltei este marcată de lupte rituale.

Limba sasak (cu cinci grupuri dialectale), înrudită cu balineza, aparţine grupului de limbi malaio-polineziene de Vest. Ca şi javaneza şi balineza, se caracterizează prin existenţa mai multor niveluri, legate de statutul ierarhic al interlocutorilor.

Istoric

În secolul al XVI-lea predicatori din Java au introdus islamul, care s-a dezvoltat în secolul al XVII-lea la Selaparang sub influenţa Makassarului. Balinezii au cucerit Pejanggi’, i-au maltratat pe musulmanii de acolo, apoi au atacat şi au cucerit Selaparangul.

În secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea au avut loc nenumărate răscoale împotriva dinastiei balineze cu sediul la Mataram. În 1895 populaţia sasak a făcut apel la olandezi, dar aceştia, după ce au pus capăt supremaţiei balineze, au instalat propria lor administraţie în Lombok.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …