Rămăşagul, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

Rămăşagul, de Vasile Alecsandri, este un vodevil.

Dramatizare a episodului O intrigă de bal masche din scrierea în proză O primblare la munţi, acest „proverb cu cântice” a fost scris, probabil, curând după publicarea episodului în proză în „Propăşirea” din 30 ianuarie 1844.

Nicolae Iorga (Istoria literaturii române în sec. XIX) crede că ar putea fi o imitaţie a unei piese străine neidentificate încă (conferă Charles Drouhet).

A fost prezentat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, „în beneficiul artiştilor români”, în 1845, cu o distribuţie de rangul întâi, indicată şi în ediţia din 1875: actorii Luchian (Nicu), Nicolau, apoi Teodorini (Teodoreanu) şi actriţele: Masse (Smărăndiţa), Gabriela (Tinca), Dimitriu (Madam Franţ), pe muzica lui Alexandru Flechtenmacher.

Vasile Alecsandri

A fost publicat mai întâi în broşură: Un rămăşag. Comedie 1 act, Iaşi, 1845, citată în Vasile Alecsandri, Scrisori. Publicaţie îngrijită de Ilarie Chendi şi E. Carcalechi, Bucureşti, 1904: „Un rămăşag. Comedie 1 act, Iaşi, 1845” (Dimitrie Iarcu, Bibliografia cronologică, Bucureşti, 1873); Un rămăşag. Comedie vodevil în primul act, Iaşi, 1846, apoi în volumele: Teatru românesc. Repertoriul dramatic, 1852 (cu indicarea distribuţiei şi paginaţie separată pentru fiecare piesă); Vioara teatrului românesc, 1857 (cupletele: Ah, ce plăcere, Amorul în taină, Vă feriţi); Opere complete, 1875.

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …