Pâcală şi Tândală, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

Pâcală şi Tândală, de Vasile Alecsandri, este o scenetă.

Sceneta Pâcală şi Tândală a fost scrisă prin martie 1856, în atmosfera generală de entuziasm patriotic în care se pregătea Unirea. Acest „dialog politic” - cum l-a numit autorul - avea drept scop combaterea propagandei antiunioniste. Efectul mobilizator al scenetei este sesizat însă de căimăcămia ostilă Unirii, care interzice interpretarea ei, ca şi cântarea Horei Unirii.

Premiera a avut loc pe scena Teatrului Naţional din Iaşi în stagiunea următoare, 1857-1858, când situaţia politică se schimbase în favoarea luptei pentru Unire. „Acum, când lucrurile şi-au schimbat faţa şi când Unirea este sigură - îi scria Alecsandri lui N. Luchian, în acea vreme director al Teatrului Naţional din Iaşi - nimic nu te împiedică să joci Pâcală şi Tândală. Pune-o în scenă pentru începutul stagiunii teatrale a anului acesta. Vei avea, sper, un succes potrivit împrejurărilor” (conferă Vasile Alecsandri, Corespondenţă).

Vasile Alecsandri

A fost publicată mai întâi în „Steaua Dunării”, nr. 34 din 16 iunie 1856, apoi în „Foiletonul Zimbrului”, nr. 14 din 8 aprilie 1856, care însoţea sceneta de următoarea notă a redacţiei: „Reproducând dialogul acesta din „Steaua Dunărei”, adăogim că importanţa lui ne-au făcut a-l publica şi noi, deşi data Foiletonului nostru este în urmă. Red.”; în „Telegraful român”, 1856, unde se menţionează: „Din St-Dun,”; în „Salba literară”, 1857; în broşura Pâcală şi Tândală. Dialog politic, 1857; în broşura Pâcală şi Tândală; în Opere complete, 1875.

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …