„Nu e în toate zilele Paştile”. Originea creştinismului la români, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Nu e în toate zilele Paştile”. Originea creştinismului la români, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui primă ediţie a fost publicată în „Columna lui Traian” din octombrie-decembrie 1882.

Boace (din care a boci, bocet etc.) există şi în unele graiuri dacoromâne (conferă Dicţionarul etomologic al limbii române); originea latină a lui boace nu mai e contestată astăzi.

Există o bogată literatură privind originile creştinismului la români şi epoca în care acesta a pătruns în Dacia.

B.P. Hasdeu

În secolul al IV-lea, creştinismul, în haină latină, devine religia oficială a Daciei, dar, cu mult înainte, colonişti din părţile orientale ale Imperiului aduseseră cu ei monoteismul creştin. În plan lingvistic, s-a constatat de multă vreme că terminologia creştină fundamentală este de origine latină: a ajuna, altar, biserică, creştin, a cumineca, a cumânda „a pomeni”, drac. Dumnezeu, înger, mormânt, Paşti, păcat, păgân, păresimi, preut, scriptură, sânt (= sfânt), poate şi Crăciun şi popor (acesta cu înţeles de „parohie”, conferă poporean „enoriaş”) etc.

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …