Nobila cerşitoare, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

Piesa într-un act Nobila cerşitoare, de Vasile Alecsandri, scrisă probabil în primăvara anului 1871, în scurtul răstimp dintre prima şi cea de-a doua reprezentare a comediei Ginerele lui Hagi Petcu (18 februarie 1871 şi 13 aprilie 1871), a fost jucată la 20 aprilie 1871, de aceeaşi Societate diletantă de la Iaşi, care prezentase cu o săptămână mai înainte şi Ginerele lui Hagi Petcu, de asemenea în ajutorul Franţei (conferă Teodor T. Burada).

Poetul înţelegea că astfel contribuie „la ajutorul ce începuse să se strângă prin liste de subscripţie, în ţara noastră, pentru eliberarea Franţei de sub ocupaţia prusacă” (conferă G.C. Nicolescu).

Aceste acţiuni se adăugau manifestaţiilor stârnite la Bucureşti de victoria Prusiei asupra Franţei, manifestaţii ostile atât biruitorilor, cât şi domnitorului Carol, care au determinat, „de fapt, ostracizarea definitivă din viaţa politică activă a lui Ion Ghica, primul ministru de atunci, care tolerase asemenea lucruri”.

Vasile Alecsandri

Piesa a fost publicată mai târziu, în „Revista contimporană”, nr. 2 din februarie 1874, apoi în Opere complete. Teatru, vol. III, 1875.

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …