Legende nouă, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

În 1880 apare un nou volum de poezii ale lui Vasile Alecsandri în ediţia de Opere complete.

Sunt cuprinse două cicluri: Legende nouă şi Ostaşii noştri, la care se adaugă sceneta La Turnu-Măgurele. Este numerotat tot ca volumul III (ca şi cel din 1875, care cuprindea Pasteluri, Varia şi Legende).

Din însemnările de pe pagina a doua a foii de titlu de la volumul din 1880 rezultă că poeziile publicate în 1875 (deşi cu trei numerotări de pagini separate), fuseseră considerate numai două volume (V-VI, din Opere complete), volumul acesta din 1880 fiind prezentat din nou drept volumul III.

Pentru claritatea indicaţiilor, întrucât şi la volumul cu Pasteluri, Varia şi Legende era însemnat pe foaia de titlu de asemenea volumul III, vom indica ediţia din 1880: vol. III.

Vasile Alecsandri

Ciclul este alcătuit din următoarele poezii: Cânticul gintei latine, Hodja Murad-paşa, Garda saraiului, Noaptea albă, Vântul de la miazăzi, Ghioaca lui Briar, Murad Gazi sultanul şi Becri Mustafa, Prier şi fata iernei, Poiana fermecătoare, Dedicare, Soare de iarnă, Strofe improvizate lui C. Rolla şi Stroe Plopan.

În ciclul Legende nouă, poetul scrie, la 21 iunie 1880, prietenului său Alexandru Papadopol-Calimah, că schiţa Becri-Mustafa îi este dedicată: „Am dat la tipar un nou volum de poezii, între care se găseşte legenda lui Becri-Mustafa, dedicată amicului meu şi coleg Papadopulo-Calimah” (conferă Vasile Alecsandri, Cele mai frumoase scrisori).

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …