Kera Nastasia sau Mania pensiilor, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

Kera Nastasia sau Mania pensiilor, de Vasile Alecsandri, este o canţonetă comică.

Scris la Mirceşti în toamna anului 1865, Kera Nastasia satiriza unul dintre defectele principale ale societăţii Bucureştilor, cum spune Alecsandri în nota apărută odată cu monologul în publicaţia lui Alexandru Hurmuzachi.

Prezentat, în interpretarea lui Matei Millo, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cânticelul a fost publicat în „Foaia Societăţii...”, nr. 8-11 din 1 august - 1 noiembrie 1866, apoi în Opere complete, 1875.

Data elaborării a putut fi stabilită nu pe baza scrisorii adresate de Alecsandri lui Alexandru Hurmuzachi din Mirceşti, la 20 martie 1866, în care îl informa că în cursul iernii scrisese: „1) Kera Kastasia, un cânticel în contra maniei de pensie a fraţilor de peste Milcov. 2) Plăcintarul, scenă din povestea Cişmigiului. 3) Harţă Răzeşul, comedie în 1 act. 4) Pepelea şi Arvinte, poveste în 1 act. 5) Drumul de fer, comedie în 2 acte” (conferă Vasile Alecsandri, Cele mai frumoase scrisori), ci pe baza altei scrisori, şi anume aceea adresată lui Pantazi Ghica din Mirceşti, la 30 octombrie 1865, în care îi comunica lista pieselor scrise până la acea dată.

Vasile Alecsandri

Printre acestea figurau Kera Nastasia, Harţă Răzeşul şi Covrigarul. Întrucât Pepelea şi Arvinte şi Drumul de fer nu sunt trecute în această listă, înseamnă că numai ele au fost scrise ulterior, în iarna 1865-1866.

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …