Însemnări. Note de lectură, de Mateiu I. Caragiale (comentariu literar, rezumat literar)

Însemnări. Note de lectură, de Mateiu I. Caragiale, este un articole a cărui traducere îi aparţine lui Petru Creţia, în forma în care a apărut în „Manuscriptum” nr. 48 şi 49.

Mateiu I. Caragiale

Fragment

Charles VI - Nu este adevărat că regele acesta nefericit a înnebunit la balul „înflăcărărilor”. Regele a avut primul său acces de nebunie furioasă, în timpul căreia 1-a ucis pe Polignac, la Gue-de-Maulny, lângă Mans, în urma incidentului cu leprosul şi al celui cu ostaşul care şi-a lăsat să-i cadă sabia.

Iar dacă din adevăr rezultă scandal, este mai folositor să laşi să rezulte scandal decât să renunţi la adevăr. (Grigore cel Mare, A şaptea omilie)

Gilles de Laval, baron de Rays, nepot al lui Brunior de Laval, strănepot al lui Duguesclin şi rudă cu Olivier de Clisson. Geniul său rău a fost italianul Prelaţi care scapă de pedeapsă, principalii săi complici au fost slujitorul Poitou şi o bătrână poreclită «spăimâia» („Meffraye”). Episcopul de Nantes, care s-a încumetat să-l acuze pe „Barbă Albastră” era Jean de Malestroit. Din căsătoria lui cu Catherine de Thouars < La Tremoille?> (d’Amboise?) Gilles de Rays a avut o fiică, Maria, care se mărită cu Prigent de Coetivy, amiral de Franţa, după a cărui moarte se recăsătoreşte cu Andre de Loheac, mareşal de Franţa. Nu are urmaşi.

Soţia lui Gilles de Rays a trăit la început cu soţul ei fiind căsătoriţi clandestin (erau veri de gradul patru).

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …