Iaşii în 1844, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

Publicat întâi în 1845 la Iaşi (în „Calendarul pentru poporul românesc” al lui Mihail Kogălniceanu), acest tablou de moravuri, surprins cu ochi critic, este reluat apoi în Salba literară (1857), fiind inclus şi în volumul Proză, 1876.

El se înscrie alături de celelalte două „fiziologii” colective şi sociale: Borsec şi Balta-Albă (conferă G.C. Nicolescu, prefaţă la volumul Vasile Alecsandri, Proză, 1966).

A fost scris spre sfârşitul anului 1844, probabil cu intenţia de a fi publicat în „Propăşirea”, a cărei apariţie este însă curând suprimată (conferă nota lui G.C. Nicolescu).

Vasile Alecsandri

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …