Ghioagă. O pagină din istoria armaturei române, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Ghioagă. O pagină din istoria armaturei române, de B.P. Hasdeu, este un studiu lingvistic a cărui primă ediţie a fost publicată în „Columna lui Traian” din octombrie-decembrie 1882.

În aromână, există, într-adevăr, cl’oagă, gl’oagă (Tache Papahagi în Dicţionarul dialectului român); comp. şi alb. kaloge, keloqe, kloq (în albaneza din Italia, conferă Giordano, Dizionario degli albanesi d’Italia, Bari, 1963).

Etimologia lui Hasdeu e greu de admis; mai probabilă explicaţia prin substratul trac dată de I.I. Russu.

B.P. Hasdeu

Fragment

O foaie din capitală a publicat zilele trecute o scrisoare de la un d. I. Cristea din comuna Floreşti în districtul Tutova, care se începe aşa:

„Arendaşul moşiei, Iancu Constandachi, supranumit Iancu Ghioagă, după instrumentul cu care ne omoară, a mai omorât şi acuma în bătaie pe un locuitor” etc. „România liberă” de la 29 oct., nr. 1606.)

Nu ştim dacă d. Constandachi merită sau nu porecla pe care p poartă, dar, ceea ce ştim este că porecla d-sale merită a fi studiată.

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …