Drumul de fer, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

Drumul de fer, de Vasile Alecsandri, este un vodevil.

Comedia a fost scrisă în iarna 1865-1866 la Mirceşti, după cum reiese din scrisoarea adresată de scriitor lui Alexandru Hurmuzachi la 20 martie 1866 (Drumul de fer făcea parte din „rodul iernii”). G.C. Nicolescu e de părere că la această dată piesa se afla încă în lucru.

Tema ei era legată de o problemă deosebit de actuală în acel moment: construirea de căi ferate la noi, foarte necesară pentru prosperitatea ţării, întâmpinată însă cu ostilitate de mulţi, care nu voiau să vadă în aceasta decât că le erau ameninţate unele interese mărunte şi imediate.

Plecând de două ori din ţară după aceea (din decembrie 1866 până în august 1867, apoi din octombrie până în decembrie 1867), probabil că Alecsandri nu avusese vreme să se mai ocupe de această piesă.

Vasile Alecsandri

În ianuarie 1868 însă o predase lui Matei Millo, care a şi prezentat-o în acea stagiune pe scena bucureşteană: „Te vestesc că am trimis lui Millo o noutate potrivită împrejurărilor, intitulată Drumul de fer - îl înştiinţa scriitorul, aşezat din nou pentru iarnă la Mirceşti, la 18 ianuarie 1868, pe Pantazi Ghica. - Te vei duce s-o vezi, nu-i aşa? şi îmi vei spune părerea dumitale” - nu uita el să adauge (conferă Vasile Alecsandri, Corespondenţă).

Piesa a fost publicată în anul următor în „Convorbiri literare”, nr. 15 din 1 octombrie 1869; nr. 16 din 15 octombrie 1869, apoi în Opere complete, 1875 (unde indicaţia că acţiunea piesei se petrece în 1868 este greşită).

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …