Din şedinţele Societăţii „România jună”. Naţionaliştii şi cosmopoliţii, de Mihai Eminescu (comentariu literar, rezumat literar)

Din şedinţele Societăţii „România jună”. Naţionaliştii şi cosmopoliţii, de Mihai Eminescu, este un articol publicistic a cărui primă ediţie a apărut în Scrieri politice şi literare, de Ion Scurtu, vol. I, 1905.

Se păstrează în manuscrisul 2.257, 225r-230r, 224r, 233r, 235r, 236r, 234r, 231r, 232r.

Pregăteşte acest articol pentru ziarul „Românul”, în octombrie-decembrie 1871, când au loc în Societatea „România jună” dezbateri aprinse după Serbarea de la Puma din august 1871.

Organizatorii serbării, Slavici, Eminescu şi alţi studenţi români de la Universitatea din Viena, sunt acuzaţi de cosmopolitism pentru orientarea spre „Junimea” din Iaşi.

Eminescu răspunde la aceste acuzaţii, dar, cum la serbarea Anului Nou din ianuarie 1872 conflictul din sânul Societăţii se aplanează, prin alegerea unui nou comitet de conducere, publicarea articolului nu mai prezenta importanţă şi rămâne în manuscrise.

Textul prezintă un interes aparte pentru cunoaşterea vieţii interne a Societăţii „România jună” şi pentru informaţiile pe care le dă Eminescu despre activitatea sa în Societatea studenţilor români din Viena.

Mihai Eminescu

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …