Ceea ce-mi roade inima…, de Mihai Eminescu (comentariu literar, rezumat literar)

Ceea ce-mi roade inima..., de Mihai Eminescu, este un articol a cărui primă ediţie a fost publicată de Dimitrie Vatamaniuc în revista „Manuscriptum”, nr. 4 din octombrie-decembrie 1980.

A fost publicat, prima dată, în volum în Opere XII. Publicistica.

Se păstrează în manuscrisul 2.276, 191r-198r.

Eminescu aşterne pe hârtie acest articol-confesiune în martie 1881 la o mare tensiune intelectuală, cum se vede de altfel şi din scrisul precipitat, ce ridică mari dificultăţi în descifrare.

Poetul dă expresie indignării sale împotriva fruntaşilor partidelor conservator şi liberal, care duceau tratative în vederea proclamării Regatului.

I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Liberal, adresează conservatorilor invitaţia să participe la festivităţi. Deşi refuză să fie prezenţi la ele, îşi dau adeziunea pentru acest act politic.

Eminescu critică în termeni necruţători cele două partide politice pentru faptul că îşi abandonaseră principiile în schimbul unor avantaje personale. Poetul se declară apărător al adevărului şi dispreţuitor al recompenselor în schimbul abandonării principiilor în lupta politică.

„Vom spune-o noi adevărul adevărat, - scrie Eminescu -, voi spune-o eu, omul care n-aspiră la nimic, care aş arunca la picioarele ministrului o Stea a României ce-o poartă un trădător de ţară, un Bene-merenti ce-l poartă Orăşanu şi care aş privi ca dezonoare orice semn de graţie ce l-aş împărtăşi cu acest soi de oameni. Voi spune care-i înţelesul întregii comedii”.

Criticile lui Eminescu la adresa conservatorilor pentru abandonarea principiilor în lupta politică determină Partidul Conservator să-l înlocuiască la conducerea „Timpului” şi să-l menţină numai ca redactor până la prăbuşirea sa intelectuală în iunie 1883.

Mihai Eminescu

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …