Becri-Mustafa, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

Schiţa unei drame istorice în trei acte cu acest titlu se află pe fila 14r din manuscrisul Bibliotecii Academiei Române nr. 2.253 şi este scrisă de Vasile Alecsandri cu cerneală neagră. Ea cuprinde numai lista personajelor (7 la număr) şi planul celor trei acte pe care urma să le aibă piesa.

Subiectul este prelucrat de Alecsandri în legenda Murad Gazi sultanul şi Becri-Mustafa, după Dimitrie Cantemir, la începutul anului 1876, când, trimite scrierea lui Iacob Negruzzi pentru a fi publicată în „Convorbiri” (conferă scrisorile adresate acestuia la 4 şi 10 februarie şi 8 martie 1876 - în Vasile Alecsandri, Scrisori), când include poezia în volumul de Opere complete, 1880.

Murad Gazi sultanul şi Becri Mustafa, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

În ciclul Legende nouă, poetul scrie, la 21 iunie 1880, prietenului său Alexandru Papadopol-Calimah, că aceasta îi este dedicată: „Am dat la tipar un nou volum de poezii, între care se găseşte legenda lui Becri-Mustafa, dedicată amicului meu şi coleg Papadopulo-Calimah” (conferă Vasile Alecsandri, Cele mai frumoase scrisori).

Ideea de a scrie o piesă cu acest subiect, lărgind cadrul legendei, în care aveau să intre şi raporturile Porţii Otomane cu ţările româneşti, se va fi conturat în mintea scriitorului în aceeaşi iarnă a anului 1876, în preziua războiului nostru de independenţă. „Zugrăvind putreziciunea morală ce domnea la curtea celui ce era încă suzeranul României”, sugerează G.C. Nicolescu, Alecsandri se va fi gândit „şi la o semnificaţie mai profundă în legătură cu poporul nostru” (conferă Viaţa lai Vasile Alecsandri).

Schiţa acestei drame istorice a fost semnalată şi publicată pentru prima dată de Ilarie Chendi şi E. Carcalechi în Vasile Alecsandri, Opere complete. IV. Teatru. III, Bucureşti, 1905.

Vasile Alecsandri

Check Also

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile romanice, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

„Fost-ai ce-ai fost.” Un principiu estetic al sintaxei române în comparaţiune cu latina şi limbile …

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Bourel, melc şi culbec. Dacii şi latinii într-o scoică, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Posteritatea latinului „fax” în limba română. Un cuadruplet linguistic, de B.P. Hasdeu, este un studiu …

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Biea. Cum ziceau românii înainte de a fi luat de la slavi pe „dragă”?, de …

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. Hasdeu (comentariu literar, rezumat literar)

Scornesc şi stârnesc. Un specimen de necesitatea vechilor texturi pentru orice cercetare linguistică, de B.P. …